HĂ„rdare Erektioner

Varannan svensk man vill ha hÄrdare erektion      

NÀstan varannan svensk man vill ha hÄrdare erektioner för att förbÀttra sitt sexliv. Det visar en europeisk undersökning om mÀns sexuella sjÀlvförtroende som presenteras i dag.

I Äldersgruppen 25 till 64 Är Àr det bara 66 procent som Àr nöjda med sin erektion. Det visar att mÄnga yngre mÀn Àr missnöjda med hÄrdheten pÄ sin erektion visar undersökning gjort pÄ uppdrag av lÀkemedelsföretaget Pfizer. Ett metod för ett bÀttre sexliv Àr med hjÀlp av potensmedlet viagrol som du kan snabbt kan bestÀlla hem ett test pÄ via vÄr framsida.


PĂ„verkar sexlivet


Undersökningen visar att nio av tio mĂ€n och kvinnor anser att otillrĂ€ckligt hĂ„rda erektioner leder till lĂ„gt sexuellt sjĂ€lvförtroende. Det pĂ„verkar ocksĂ„ livet utanför sovrummet. Mannens övergripande sjĂ€lvförtroende pĂ„verkas negativt och han kĂ€nner sig mindre nöjd med livet i allmĂ€nhet enligt pressmeddelandet. Över hĂ€lften av de tillfrĂ„gade svarar att impotens hĂ€nger nĂ€ra ihop med negativ sjĂ€lvbild och förlorat sjĂ€lvförtroende. Resultaten bekrĂ€ftar en tidigare forskning som visar att hĂ„rdheten pĂ„ mannens erektion Ă€r kopplad till hans sjĂ€lvförtroende.


Eftersom potensproblem har sÄ stor pÄverkan pÄ relationer Àr det viktigt att veta att det finns hjÀlp att fÄ. Behandling av erektionsproblem leder ofta till förbÀttrad livskvalitet hos bÄde mannen och kvinnan, sÀger Malena Ivarsson, auktoriserad klinisk sexolog i ett pressmeddelande.


Behandling finns

 

För mÄnga mÀn kan det vara en stor tragedi att fÄ veta att de lider av erektil dysfunktion, och mÄnga har Àven en felaktig bild av att det betyder att de Àr helt impotenta. Erektil dysfunktion definieras som oförmÄgan att fÄ eller bibehÄlla en tillrÀckligt hÄrd erektion för att kunna genomföra ett samlag, men det behöver alltsÄ inte betyda att mannen inte alls kan fÄ erektion. I dag finns det dessutom behandling som kan hjÀlpa mÀn att fÄ en hÄrdare erektion och som Àven kan hjÀlpa mannen att stÀrka sitt sexuella sjÀlvförtroende.

Manlig och kvinnlig erektion                           

Manlig erektion
Penis byggs upp av tre svÀllkroppar. TvÄ av svÀllkropparna gÄr bredvid varandra pÄ höger och vÀnster sida. Det Àr dessa som gör att penis blir hÄrd nÀr man fÄr erektion. Den tredje svÀllkroppen ligger runt urinröret och bildar i den yttersta delen sjÀlva ollonet. Den tredje svÀllkroppen gör att urinröret hÄlls öppet sÄ att sperman kan komma ut vid utlösning. SvÀllkropparna fortsÀtter en bit in i kroppen och förankrar penis.

Penis har inget underhudsfett, dÀrför syns blodkÀrl, talgkörtlar och hÄrsÀckar som ligger under huden vÀl och man kan tycka att penis ser Ädrig och knottrig ut. PÄ undersidan av ollonet, under förhuden, gÄr en hudstrÀng frÄn penisskaftet till ollonet. Den brukar kallas frenulum och sitter fast i underkanten av urinrörsmynningen. HudstrÀngen Àr stel och kan inte töjas lika mycket som penis övriga vÀvnader. Vid erektion fÄr man dÀrför en dragning i strÀngen som delvis sluter urinrörets öppning under samlag. Den kan ibland bli sÄ spÀnd att den spricker och blöder lite, men det Àr inte farligt

Kvinnlig erektion
Klitoris bestÄr ocksÄ av svÀllkroppsvÀvnad som vid upphetsning blodfylls och styvnar. Detta gÀller bÄde klitoristoppen, det som syns som yttre könsorgan, och de delar av klitoris som ligger invÀndigt, klitoris skaft och skÀnklar. Storleken pÄ en kvinnas erektion varierar en hel del, men det pÄverkar inte möjligheterna till sexuell stimulans. För kvinnor innebÀr erektion ocksÄ att Àven bröstvÄrtorna styvnar och förstoras.

Erektionens orsaker
De flesta erektioner börjar i hjÀrnans sÄ kallade sexcentrum. DÀrifrÄn skickas nervimpulser ner genom ryggmÀrgen och nÄr till slut svÀllkropparna i penis eller klitoris. Samtidigt skickas signaler om lubrikation i slidan, och förberedelse för utlösning till könskörtlarna och testiklarna.

Biologiska skÀl
Erektionen sker Àven av biologiska skÀl. Den behövs för att penis ska kunna föras in i slidan under samlaget. NÀr penis trÀnger in i slidan kommer toppen av penis nÀra kvinnans livmoderhals dÀr spermierna skall trÀnga in för att kunna ge upphov till befruktning. LÀngden pÄ penis har inte nÄgon betydelse för detta eftersom vÀtskan slungas ut med sÄdan kraft vid utlösningen. Dessutom gör livmoderns rörelser att spermier sugs in i livmodern.

Spontan erektion
De flesta mÀn har nÄgon gÄng fÄtt erektion utan att de egentligen velat. Till exempel nÀr man kramat nÄgon eller bara suttit pÄ tunnelbanan och filosoferat. Detta Àr fullt normalt men kan upplevas som pinsamt.

Nattliga erektioner
BÄde penis och klitoris erigeras periodiskt under sömnen i samband med att hjÀrnan aktiveras under sÄ kallad REM-sömn (drömsömn). I vissa fall leder nattlig erektion till pollution. Under sömnen har mÀn normalt 4 till 6 perioder med erektion. Dessa intrÀffar under drömsömnen och har inget med sexuella drömmar att göra. Det Àr ett nattligt program som nervsystemet sÀtter igÄng. Ett flertal funktioner aktiveras under drömsömnstadiet, tarmarnas rörlighet ökar, hjÀrta och kÀrl Àndrar sin aktivitet och vi har ocksÄ intensiva ögonrörelser i sömnen. De nattliga erektionerna kan vara frÄn nÄgra minuter till mer Àn en timme. Man kan se de nattliga erektionerna som ett trÀningsprogram som underlÀttar erektioner i vaket tillstÄnd. Under dessa erektionsperioder fylls svÀllkropparna med syrerikt blod vilket gör att hela vÀvnaden fÄr en ordentlig syresÀttning. Detta underlÀttar nya erektioner genom ökad tillgÄng pÄ syre. Syret behövs för att bilda den viktigaste kÀrlavslappande faktorn, kvÀveoxid (NO). En annan viktig funktion som den höga syresÀttningen fyller Àr att förhindra bildning av strama bindvÀvstrÄdar som förstör elastiska egenskaperna och förmÄgan att svÀlla i samband med erektionsstarten. Eftersom man oftast vaknar i samband med drömsömn Àr det vanligt att man har erektion pÄ morgonen, sÄ kallat morgonstÄnd.

Erektil dysfunktion
Erektil dysfunktion Ă€r störningar i förmĂ„gan att Ă„stadkomma erektion hos mĂ€n och kvinnor. Erektil dysfunktion anvĂ€nds, felaktigt, ofta synonymt med impotens utanför medicinska kretsar. Erektil dysfunktion Ă€r en gradvis nedsĂ€ttning av erektionsförmĂ„gan medan impotens refererar enbart till gravare form av manlig erektionsstörning, det vill sĂ€ga “oförmĂ„ga att penetrera och genomföra samlag utan hjĂ€lpmedel”.

Det Àr mycket vanligt att mÀn vid nÄgot tillfÀlle i livet har svÄrt att fÄ stÄnd. En del har svÄrt vid speciella tillfÀllen. Till exempel kan en del mÀn fÄ stÄnd nÀr de onanerar men ha svÄrare vid samlag. DÄ Àr orsaken oftast psykologisk. Har man haft svÄrt att fÄ stÄnd en gÄng Àr risken för att det ska upprepa sig ganska stor. Man spÀnner sig och sÄ hÀnder det igen. Kan man prata med sin partner brukar oron försvinna och stÄndet komma tillbaka. Partnern kan pÄverkas och kÀnna sig mindre attraktiv. DÄ Àr det viktigt att man förklarar för partnern att det inte beror pÄ att man inte Àr attraherad.

Att inte fÄ stÄnd kan ocksÄ bero pÄ sjukdom eller ha nÄgon annan medicinsk förklaring. Àr man stressad kan det pÄverka stÄndet under en period. Vissa sjukdomar pÄverkar förmÄgan att fÄ stÄnd och det kan dÄ vara ett tecken pÄ högt blodtryck, diabetes eller nervskada.

Har man svÄrighet att fÄ erektion och man röker sÄ bör man övervÀga att snarast sluta dÄ nikotinet drar ihop det fina nÀt av blodkÀrl som finns i penis och erektionen uteblir. Àven anabola steroider pÄverkar erektionen negativt pÄ sikt. Om man har problem med erektionen bör man prata med en lÀkare.

Reduktion
För att minska erektionen eller fÄ den att försvinna helt kan man enklast försöka tÀnka pÄ nÄgot annat Àn sÄdant som gör en sexuellt upphetsad. Om man ej lyckas med detta eller upphetsningen Àr för stark kan man istÀllet försöka uppnÄ orgasm (antingen genom samlag eller onani) sÄ att stÄndet avtar i efterhand. Erektionen kan dock fortskrida Àven efter en orgasm. Om du har erektion i över 4 timmar (vilket Àr ganska ovanligt) bör du kontakta lÀkare.

Viagrol